Showing posts with label model engineering college. Show all posts
Showing posts with label model engineering college. Show all posts

Jul 8, 2010

QOTD 9/7/2010

Q.Connect all the four parts of the composite image...[1 pt]
 


might as well click on the image... its never good to miss the greater picture..



ANS: HP(Hewlett Packard)- it owns snapfish,voodoo computers,palm inc,and procurve.

Jul 5, 2010

QOTD 06/07/2010

Connect the following three images : 1 point if you identify the two gentlemen correctly, 3 points for identifying and explaining the connect!

(Sorry, No Clues!)





The connect is IgNobel award winners :

1) Ravi Batra of Southern Methodist University, shrewd economist and best-selling author of The Great Depression of 1990 and Surviving the Great Depression of 1990, was awarded the IgNobel for Economics in 1993 for selling enough copies of his books to single-handedly prevent worldwide economic collapse.

2)WATER MEMORY : Jacques Benveniste, prolific proselytizer and dedicated correspondent of Nature, was awarded the IgNobel for Chemistry in 1991 for his persistent discovery that water, H2O, is an intelligent liquid, and for demonstrating to his satisfaction that water is able to remember events long after all traces of those events have vanished. This 'WATER MEMORY' was the explanation he proposed for homeopathy.

3) Lal Bihari, of Uttar Pradesh, India, was awarded the IgNobel for Peace in 2003 for a triple accomplishment: First, for leading an active life even though he has been declared legally dead; second, for waging a lively posthumous campaign against bureaucratic inertia and greedy relatives; and third, for creating the Association of Dead People. Lal Bihari overcame the handicap of being dead, and managed to obtain a passport from the Indian government so that he could travel to Harvard to accept his Prize. However, the U.S. government refused to allow him into the country. His friend Madhu Kapoor therefore came to the Ig Nobel Ceremony and accepted the Prize on behalf of Lal Bihari. Several weeks later, the Prize was presented to Lal Bihari himself in a special ceremony in India.





QOTD 05/7/2010

Q.ID this legendary footballer...[2 points]


Jul 2, 2010

QOTD 02/07/2010 (World Cup Quiz -14)

Connect the following three images to one of two people whose common act still gives sleepless nights to their national side's maniacal fan-following!

(I need both the person and the incident to be mentioned)



































































ANS : Stuart Pearce, current coach of the England Under-21s

Pic 1 is a famous still from the Alfred Hitchcock thriller 'Psycho'. 'Psycho' was the nickname given to him by his England team-mates!

Pic 2 is the jersey of the Manchester City Football Club, which he served as player and even manager before being sacked and then hired as England's Under 21 coach

Pic 3 is Chris Waddle, former England international who played as an attacking midfielder

The Connect was that both Chris Waddle and Stuart Pearce missed penalties against Germany in penalty shoot-out loss in the World Cup of 1990. This was England's first penalty shoot-out in major international competitions, and they have gone on to lose every single shoot-out they've participated in since!

Jul 1, 2010

QOTD 01/7/2010

Q.Identify the movie..[1 pt]


use whatever vision you may,but none a secret from the gamemaster.....



ANS:Jean de florette ...

May 26, 2010

QOTD (76) 27/5/2010

ID the gentleman on the left (He is probably more known internationally than in his home country) [1 Point]


Ans. Sudarshan Patnaik, the famous Indian Sand Sculptor

Cracked by Patriot and Psi

Some of his works are shown below





May 25, 2010

QOTD (74) 25/5/2010



ID and connect the 3 images in the composite picture (4 Points)

[Click to enlarge image] [Clue: The connect is a 7-letter keyword]

Ans. 'PIONEER'

Pic 1 shows the Pioneer Effect, the observed deviation from predicted trajectories and velocities of various unmanned spacecraft visiting the outer Solar System, notably the Pioneer 10 and Pioneer 11 (blanked out in the image shown)


Pic 2 is Chandan Mitra (famous as BJP Spokesperson in CNN-IBN)
He is also Chief Editor and MD of 'The Pioneer', a medium sized English Newspaper in India

Pic 3 is Rudyard Kipling. He (in his early 20s) , had worked at 'The Pioneer's Allahabad Office as an Assistand Editor from November 1887 to March 1889


Tough one i guess. Cracked only by Patriot. Chandan Mitra identified by both Useless and Lakshman

May 4, 2010

QOTD 5/5/10

Q.The trends of which new and upcoming religion are shown below....(1 point)



QOTD 4/5/2010

ID the Indian Biz tycoon (1 Point)

Hmm..nobody seems to have got this...

Another clue.....'Crompton Greaves'

Am leaving the question open for one more day
(Will publish the answer on 6th May 00 00 HRS....)



Gautam Thapar who heads the Avantha Group. Only the half the points were awarded to the right answers as a huge clue was give away .

May 3, 2010

May Day Special Quiz on Communism, Marxism and other related political philosophies

A Special Quiz on a not-so-popular topic. The Quiz will be open till 7th May 00 00 hrs. So rack your brains till then!!

1. ID the famous communist leader (1 Point)


Ans. Nikita Krushchev, the Russian premeir during the Cold War

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Khrushchev

2. Who is the person blanked out in the image? Which famous co-operative organisation did he help found?This is one of the most iconic images in Indian Political History-What is the funda behind this image ? (3 Points)


Ans. A.K Gopalan
He was instrumental in the setting up of the Indian Coffee House Co-operative Society

The photo is of the 'Navaratnas' or the first ever Politburo of the CPIM
The members were: P.Sundarayya (General Secretary), E.M.S Namboodaripad, A.K Gopalan, M.Basavapunniah, B.T Ranavide, Jyoti Basu, Harkishan Singh Surjeet, P.Ramamurthi and Pramode Dasgupta

3. Connect the images to a famous political personality. Explain the connection(s) (1 Point)


Ans. Brinda Karat (She was originally an Air Hostess with Air India, she is involved in a public war of words with Baba Ramdev, she acted in 'Amu' and Prannoy Roy of NDTV is her brother-in-law)


4. ID the personality? Which famous political manuscript did he co-author? (2 Points)


Ans. Freidrich Engels

He co-authored the Communist Manifesto with Karl Marx


5. Z is the name of a village and a region in the northern part of West Bengal. It comes under the jurisdiction of Darjeeling district with its sub-divisional headquarters at Siliguri. Something very famous happened here in the late 1960s that has lead the village's name to become synonymous with a term that is commonly in the news. What term (derived from the village name)?
(1 Point)

Ans. Naxalpuri, from which 'Naxalism' and 'Naxalite' was derived



QOTD 3/5/2010

Connect the books shown in the composite image below (1 Point)



Ans. All are books with stories that are set within one single day

May 2, 2010

QOTD 2/5/2010

The T20 World Cup has begun.....Lets all cheer for Team India

A T20 Question then for todays QOTD...

Connect the following players (Clue: Think of an International T20 Record) (1 Point)






Ans. A twisted one...the victims of the only two International T20 Hattricks

Brett Lee (Aus) vs Bangladesh, Cape Town, 2007 (Shakib Al Hasan, Mashrafe Mortaza and Alok Kapali)

Jacob Oram (Nzl) vs Sri Lanka, Colombo, 2009 (Angelo Mathews, Malinga Bandara and Nuwan Kulasekara)

Incidentally, the Australian innings in the ongoing Pak vs Aus T20 Game saw 4 dismissals in 4 balls(2 run outs included,so it is not a hattrick) in the last over by Mohd Aaamer (the over had a total of 5 wickets...in short, the last over was a 5 wicket maiden!!)



Apr 29, 2010

QOTD 29/4/2010

ID and connect the 4 personalities (5 Points)





Ans. Connect: All are Alumni of IIM Calcutta

(From Top)
Swami Shree Mukundanand, spiritual teacher and senior desciple of Shree Kripaluji Maharaj
Ajit Balakrishnan, Founder and CEO of Rediff.com
Ramachandra Guha, Noted Historian and Author
Indra Nooyi, Chairman and CEO, PepsicCo. Inc.

Apr 28, 2010

QOTD 28/4/2010

ID the company from the logo (Hint: Current Affairs) (1 Point)


Ans. Rendezvous Sports, owners of the Kochi IPL Franchise

Apr 27, 2010

QOTD 27/4/2010

ID the monumnet, which because of its beauty is nicknamed 'The Second Taj Mahal of India' (1 Point)


Ans. Sher Shah Suri's Tomb in Sasaram, Bihar

en.wikipedia.org/wiki/Sher_Shah_Suri_Tomb

Apr 25, 2010

QOTD 26/4/2010 (IPL Finale Special)

CSK wins the IPL!!!! Yaaaaaayyyyy!!!!

Ahem....we are totally neutral by the way [;)]

So todays question is obviously on the IPL

Q)
ID and Connect the 5 personalities (5 Points-no points for identifying Yuvraj!!)






Ans. All are sons of former Indian cricketers and are now involved with the IPL

(From Top)
Mohammed Ayazuddin, son of Mohammed Azharuddin and Shartunjay Gaekwad, son of Anshuman Gaekwad (both are contracted with KKR);
Anirudha Srikanth, son of Kris Srikkanth (CSK), Yuvi, son of Yograj Singh and Angad Bedi, son of Bishen Singh Bedi and who is now a presenter with Set Max

QOTD 25/4/2010

All the best for the Synergy Sports Quiz prelims participants!!

Todays QOTD is a sports question

Connect the 3 Sportspersons shown (1 Point)



Ans. All are nicknamed 'El Nino' meaning 'The Child' in Spanish

(From Top) Spanish Golfer Sergio Garcia, Soccer superstar Fernando Torres (Spain and Liverpool) and Baseball player Hanley Ramirez of the Florida Marlins

Apr 24, 2010

Apr 23, 2010

QOTD 23/4/2010

ID and Connect the 4 personalities (non-exhaustive list) (5 Points)



   



Ans: Virginia Woolf,John Maynard Keynes,Giles Lytton strachey and Vanessa Bell.
Connect: The Bloomsbury group.