Showing posts with label mec. Show all posts
Showing posts with label mec. Show all posts

Jul 12, 2010

QOTD 12/7/2010

Q.ID her.She's famous for her 1996 movie which earned her 

academy and BAFTA nominations.



Ans: Kristin Scott Thomas 

Jul 11, 2010

QOTD 11/7/2010

Q.ID and Connect the images(the movies).Also connect the people.Together they managed something unique.And the guy in the 'middle' (Do not take me literally,but I do not use words for no reason..every single thing as they say,has a purpose.. :D ) had the most to do with it,earning him special glory .EXplain....[5 points]


ANS: The simple connect is that All the three are John Huston movies-(clockwise from top) 
       pic2- Moulin Rouge
       pic3- Prizzi's Honour
    The rest of the connect-the people connect and unique achievements part- is quite long.
      The first pic is a shot of John Huston's father,Walter Huston in the movie,and Anjelica Huston , his           daughter played Maerose Prizzi in the movie Prizzi's honour.They both won academy awards for their perfomances.John huston won the academy award for best director for the movie Moulin Rouge.Thus they became the first family to have three generations of Academy Award winners.John Huston has the unique distinction of directing both his father and daughter in Oscar-winning performances.

Jul 5, 2010

QOTD 06/07/2010

Connect the following three images : 1 point if you identify the two gentlemen correctly, 3 points for identifying and explaining the connect!

(Sorry, No Clues!)





The connect is IgNobel award winners :

1) Ravi Batra of Southern Methodist University, shrewd economist and best-selling author of The Great Depression of 1990 and Surviving the Great Depression of 1990, was awarded the IgNobel for Economics in 1993 for selling enough copies of his books to single-handedly prevent worldwide economic collapse.

2)WATER MEMORY : Jacques Benveniste, prolific proselytizer and dedicated correspondent of Nature, was awarded the IgNobel for Chemistry in 1991 for his persistent discovery that water, H2O, is an intelligent liquid, and for demonstrating to his satisfaction that water is able to remember events long after all traces of those events have vanished. This 'WATER MEMORY' was the explanation he proposed for homeopathy.

3) Lal Bihari, of Uttar Pradesh, India, was awarded the IgNobel for Peace in 2003 for a triple accomplishment: First, for leading an active life even though he has been declared legally dead; second, for waging a lively posthumous campaign against bureaucratic inertia and greedy relatives; and third, for creating the Association of Dead People. Lal Bihari overcame the handicap of being dead, and managed to obtain a passport from the Indian government so that he could travel to Harvard to accept his Prize. However, the U.S. government refused to allow him into the country. His friend Madhu Kapoor therefore came to the Ig Nobel Ceremony and accepted the Prize on behalf of Lal Bihari. Several weeks later, the Prize was presented to Lal Bihari himself in a special ceremony in India.





QOTD 05/7/2010

Q.ID this legendary footballer...[2 points]


Jun 28, 2010

QOTD 28/6/2010

Q.Connect the following works of fiction.Connect is very much real.Or was.Probably still is.[1 pt]

[click to see the complete picture]

The good that men do is oft interred with their bones, but the evil lives on.
After all,by what right do we judge good and bad,fair and unfair?

ANS:  Aleister Crowley  ,English occultist, mystic and magician.



May 26, 2010

QOTD (76) 27/5/2010

ID the gentleman on the left (He is probably more known internationally than in his home country) [1 Point]


Ans. Sudarshan Patnaik, the famous Indian Sand Sculptor

Cracked by Patriot and Psi

Some of his works are shown below





May 22, 2010

QOTD 22/5/2010


Id the person in the picture. What unique feat did he achieve recently? (2 Points)

[Clue: Think Books] [Click to enlarge image]

Ans. James Gordon Farrell

He was awarded the 2010 Lost Man Booker for his book ' Troubles' (1970), by a public vote, 30 years after his death

The funda is that there was a rule change in 1970 which caused the book to be disqualified from competing for the Booker in that year. Books published in 1970 were not eligible for the Man Booker Prize due to a rules alteration: until 1970 the prize was awarded to books published in the previous year, while from 1971 onwards it was awarded to books published the same year as the award. Unlucky man!!


Correct answers from JT26, Psi, Useless, Joseph Praful ,Patriot and Preetish

May 4, 2010

QOTD 5/5/10

Q.The trends of which new and upcoming religion are shown below....(1 point)



QOTD 4/5/2010

ID the Indian Biz tycoon (1 Point)

Hmm..nobody seems to have got this...

Another clue.....'Crompton Greaves'

Am leaving the question open for one more day
(Will publish the answer on 6th May 00 00 HRS....)



Gautam Thapar who heads the Avantha Group. Only the half the points were awarded to the right answers as a huge clue was give away .

May 3, 2010

May Day Special Quiz on Communism, Marxism and other related political philosophies

A Special Quiz on a not-so-popular topic. The Quiz will be open till 7th May 00 00 hrs. So rack your brains till then!!

1. ID the famous communist leader (1 Point)


Ans. Nikita Krushchev, the Russian premeir during the Cold War

http://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Khrushchev

2. Who is the person blanked out in the image? Which famous co-operative organisation did he help found?This is one of the most iconic images in Indian Political History-What is the funda behind this image ? (3 Points)


Ans. A.K Gopalan
He was instrumental in the setting up of the Indian Coffee House Co-operative Society

The photo is of the 'Navaratnas' or the first ever Politburo of the CPIM
The members were: P.Sundarayya (General Secretary), E.M.S Namboodaripad, A.K Gopalan, M.Basavapunniah, B.T Ranavide, Jyoti Basu, Harkishan Singh Surjeet, P.Ramamurthi and Pramode Dasgupta

3. Connect the images to a famous political personality. Explain the connection(s) (1 Point)


Ans. Brinda Karat (She was originally an Air Hostess with Air India, she is involved in a public war of words with Baba Ramdev, she acted in 'Amu' and Prannoy Roy of NDTV is her brother-in-law)


4. ID the personality? Which famous political manuscript did he co-author? (2 Points)


Ans. Freidrich Engels

He co-authored the Communist Manifesto with Karl Marx


5. Z is the name of a village and a region in the northern part of West Bengal. It comes under the jurisdiction of Darjeeling district with its sub-divisional headquarters at Siliguri. Something very famous happened here in the late 1960s that has lead the village's name to become synonymous with a term that is commonly in the news. What term (derived from the village name)?
(1 Point)

Ans. Naxalpuri, from which 'Naxalism' and 'Naxalite' was derived



QOTD 3/5/2010

Connect the books shown in the composite image below (1 Point)



Ans. All are books with stories that are set within one single day

May 2, 2010

QOTD 2/5/2010

The T20 World Cup has begun.....Lets all cheer for Team India

A T20 Question then for todays QOTD...

Connect the following players (Clue: Think of an International T20 Record) (1 Point)






Ans. A twisted one...the victims of the only two International T20 Hattricks

Brett Lee (Aus) vs Bangladesh, Cape Town, 2007 (Shakib Al Hasan, Mashrafe Mortaza and Alok Kapali)

Jacob Oram (Nzl) vs Sri Lanka, Colombo, 2009 (Angelo Mathews, Malinga Bandara and Nuwan Kulasekara)

Incidentally, the Australian innings in the ongoing Pak vs Aus T20 Game saw 4 dismissals in 4 balls(2 run outs included,so it is not a hattrick) in the last over by Mohd Aaamer (the over had a total of 5 wickets...in short, the last over was a 5 wicket maiden!!)



Apr 29, 2010

QOTD 29/4/2010

ID and connect the 4 personalities (5 Points)





Ans. Connect: All are Alumni of IIM Calcutta

(From Top)
Swami Shree Mukundanand, spiritual teacher and senior desciple of Shree Kripaluji Maharaj
Ajit Balakrishnan, Founder and CEO of Rediff.com
Ramachandra Guha, Noted Historian and Author
Indra Nooyi, Chairman and CEO, PepsicCo. Inc.

Apr 28, 2010

QOTD 28/4/2010

ID the company from the logo (Hint: Current Affairs) (1 Point)


Ans. Rendezvous Sports, owners of the Kochi IPL Franchise

Apr 27, 2010

QOTD 27/4/2010

ID the monumnet, which because of its beauty is nicknamed 'The Second Taj Mahal of India' (1 Point)


Ans. Sher Shah Suri's Tomb in Sasaram, Bihar

en.wikipedia.org/wiki/Sher_Shah_Suri_Tomb

Apr 25, 2010

QOTD 26/4/2010 (IPL Finale Special)

CSK wins the IPL!!!! Yaaaaaayyyyy!!!!

Ahem....we are totally neutral by the way [;)]

So todays question is obviously on the IPL

Q)
ID and Connect the 5 personalities (5 Points-no points for identifying Yuvraj!!)






Ans. All are sons of former Indian cricketers and are now involved with the IPL

(From Top)
Mohammed Ayazuddin, son of Mohammed Azharuddin and Shartunjay Gaekwad, son of Anshuman Gaekwad (both are contracted with KKR);
Anirudha Srikanth, son of Kris Srikkanth (CSK), Yuvi, son of Yograj Singh and Angad Bedi, son of Bishen Singh Bedi and who is now a presenter with Set Max

QOTD 25/4/2010

All the best for the Synergy Sports Quiz prelims participants!!

Todays QOTD is a sports question

Connect the 3 Sportspersons shown (1 Point)



Ans. All are nicknamed 'El Nino' meaning 'The Child' in Spanish

(From Top) Spanish Golfer Sergio Garcia, Soccer superstar Fernando Torres (Spain and Liverpool) and Baseball player Hanley Ramirez of the Florida Marlins